4 najlepšie letné miešané alkoholické drinky
Leto je pre prevažnú väčšinu ľudí obdobím oddychu, grilovania, sedenia na terase a, samozrejme, osviežujúcich drinkov. Keď teplota stúpne, taký dobre vychladený miešaný nápoj vie byť perfektným osviežením aj gurmánskym pôžitkom v jednom. Ktoré sú tie naozaj najlepšie miešané nápoje nielen na leto? Tu sú štyri overené klasiky, ktoré nikdy nesklamú!
Liečivý nápoj od domorodcov z Kuby – Mojito
Mojito je kráľom medzi letnými drinkmi – kombinácia mäty, limetky a bieleho rumu je na horúce dni totiž priam dokonalá. Je ľahký, osviežujúci a hodí sa na popoludnie pri bazéne, ale aj večer s kamarátmi na terase.
Jeho história siaha až do 16. storočia na Kubu. Podľa legendy ho pripravovali miestni domorodci ako liečivý nápoj zo zmesi aguardiente (predchodcu rumu), limetkovej šťavy, cukru a mäty. Používal sa ako prostriedok proti tráviacim ťažkostiam a na zmiernenie príznakov skorbutu, ktorý bol vtedy rozšírený najmä medzi námorníkmi.
Mojito má jednu výhodu – jednoducho si ho viete pripraviť aj doma. Tu je ten najlepší a najjednoduchší recept!
Ingrediencie:
- 40–50 ml bieleho rumu
- limetka
- čerstvá mäta
- trstinový cukor
- sóda
- ľad
Postup:
Do vysokého pohára vložte limetkové mesiačiky a posypte ich trstinovým cukrom. Pomocou konca varešky jemne rozdrvte limetku s cukrom – uvoľní sa šťava a cukor sa čiastočne rozpustí. Vložte lístky mäty, ktoré stačí. Nezmačkaj jemne potľapkať medzi dlaňami a potom vložiť, aby sa uvoľnila aróma bez horkosti. Prilejte biely rum a premiešajte, aby sa všetky chute spojili. Naplňte pohár až po okraj drveným ľadom. Nakoniec dolejte perlivou vodou podľa chuti a ešte raz jemne premiešajte. Ozdobte plátkom limetky, vetvičkou mäty a podávajte s hrubou slamkou.
Brazílske slnko v pohári – Caipirinha
Pili ste už niekedy Caipirinhu? Hoci nepatrí na nápojový lístok všetkých barov, je tiež jedným z najznámejších a najosviežujúcejších letných drinkov, aké poznáme. Má jednoduché zloženie a nezameniteľnú chuť: sladkú, kyslú, silnú a sviežu dokopy. Hodí sa na dlhé letné večery, grilovačky, alebo ako rýchla exotická alternatíva Mojita.
Pôvod Caipirinhy siaha do začiatku 20. storočia v štáte São Paulo. Podobne ako Mojito, aj tento drink vznikol ako „ľudový liek“ – pôvodne sa pripravoval z limetiek, cesnaku a medu na liečbu chrípky. Neskôr sa cesnak a med nahradili cukrom a vznikol drink, ktorý sa rýchlo stal obľúbený po celej Brazílii a následne aj svete.
Ingrediencie:
- limetka
- 2 čajové lyžičky trstinového cukru
- 50 ml cachaçy (môžete nahradiť bielym rumom)
- drvený ľad
Postup:
Limetku rozkrájajte na 6–8 menších kúskov a vložte do pevného pohára (najlepšie typu old fashioned). Pridajte trstinový cukor a koncom varešky jemne rozdrvte limetku, aby sa uvoľnila šťava a cukor sa rozpustil. Zalejte pohár cachaçou a dobre premiešajte. Naplňte pohár drveným ľadom až po okraj a ešte raz premiešajte. Môžete dozdobiť limetkou alebo lístkom mäty a hneď podávať.
Najľahšia verzia alkoholického drinku (v percentách aj príprave) – Aperol Spritz
Jemne horký, citrusový a krásne oranžový – to je drink Aperol Spritz. Tento taliansky hit sa stal doslova symbolom letného relaxu. Najčastejšie sa podáva počas tzv. zlatej hodinky pri západe slnka. Zo všetkých drinkov je asi najjednoduchší na prípravu.
Hoci spritz vznikol už v 19. storočí v čase, keď rakúski vojaci obsadzovali sever Talianska a miestne víno sa im zdalo natoľko silné, že si ho radšej riedili so sódou alebo vodou, samotný Aperol má svoje korene až v roku 1919 v Padove. Z Benátska sa následne veľmi rýchlo rozšíril do celého sveta.
Ingrediencie:
- 90 ml prosecca
- 60 ml Aperolu
- perlivá voda alebo sóda
- ľad
- plátok pomaranča na ozdobu
Postup: Naplňte veľký vínový pohár ľadom. Najskôr nalejte prosecco, potom Aperol a nakoniec sódu – v tomto poradí, aby sa všetko jemne zmiešalo. Jemne premiešajte barovou lyžicou a ozdobte plátkom čerstvého pomaranča.
Spomienka na tropickú dovolenku – Piña Colada
Ak milujete kombináciu kokosu a ananásu, Piña Colada je pre vás ako stvorená. Tento drink pôvodom z Portorika chutí naozaj ako prázdniny – je sladký, krémový a výborne vyvážený. Môžete si ho dať na večerné posedenie pri grile alebo pri takom malom chille na balkóne.
Od roku 1978 je Piña Colada oficiálnym národným nápojom Portorika. Najčastejšie sa spája s barmanom, ktorý pracoval v hoteli Caribe Hilton v San Juane a dostal za úlohu vytvoriť osviežujúci koktail, ktorý by zachytil ducha karibskej pohody, a tak jednoducho vznikla Piña Colada.
Ingrediencie:
- 60 ml bieleho rumu
- 90 ml ananásovej šťavy
- 30 ml kokosového mlieka alebo smotany
- drvený ľad
Postup: Všetky ingrediencie dajte do mixéra spolu s drveným ľadom. Mixujte, kým nápoj nebude hladký a jemne hustý. Nalejte do vysokého alebo koktailového pohára. Ozdobte kúskom ananásu alebo čerešňou.
Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek verziu alkoholického miešaného drinku, podstatná je spoločnosť, pre ktorú ho pripravíte a s ktorou si ho vypijete. Pozrite si aj naše ďalšie tipy na miešané nápoje a inšpirujte sa!
Pozor – aj keď sladká a príjemná chuť môže byť klamlivá, aj z týchto drinkov sa dá “vyrobiť” pekná opica. Podarilo sa vám to? Možno pomôže kvalitná káva. Využite na jej nákup tento Coffeein zľavový kód alebo Blendea kupóny a vychutnajte si tú najlepšiu kvalitu za najlepšiu cenu.
Fotografia: © bigstockphoto