Palacinková revolúcia!

Palacinky s jahodami

Takéto ste ešte nejedli! Vráťte sa do detských čias a objavte chuť palaciniek. Od klasických receptov až po úplne nové a netradičné kombinácie, ktoré urobia z obyčajných palaciniek exotický zážitok.

Palacinka: gastronomický chameleón!

Palacinku si môžete spraviť na tisíc spôsobov! Pre nedostatok miesta a času vám však ponúkame „len“ základných päť! Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, užite si to!

1. Základné cesto aj pre začínajúce kuchárky

Potrebujeme:         2 vajcia, 100 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 2 lyžice oleja, soľ
Múku, mlieko a soľ zmiešame, pridáme vajcia a dohladka vymiešame. Všetko necháme 15 minút odstáť. Následne na panvici s trochou oleja pečieme  do zlatista tenké palacinky.

2. Zapekané tvarohové palacinky

Potrebujeme :
Cesto:               75 g hl. múky, 25 g cukru, 3 dl mlieka, 0,5 dl vody, 1 vajce, soľ
Suroviny zmiešame bežným spôsobom a cesto necháme 30 minút odstáť. Potom pečieme tenké palacinky (8 kusov).
Plnka:              2 žĺtky, 50 g masla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g tvarohu, soľ, sneh z bielkov
Vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom a maslom. Pridáme štipku soli a tvaroh. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do zmesi.
Naplníme palacinky a dáme zapiecť na 30 minút. Po vybratí posypeme práškovým cukrom.

3. Ovocné palacinky

Potrebujeme:
Cesto:               100 g hl. múky, 200 ml mlieka, 2 vajcia, soľ
Mlieko zmiešame s múkou, pridáme rozšľahané vajcia a štipku soli. Necháme 20 minút odstáť a potom pečieme tenké palacinky.
Ovocná zmes:       20 g rastlinného tuku, 2 lyž. rumu, 2 PL práškového cukru,  sezónne ovocie (nakrájané na malé kúsky)
K rozpustenému tuku pridáme rum a sezónne ovocie, ktoré orestujeme, nakoniec pridáme cukor.
Palacinky potrieme ovocnou zmesou a zavinieme.

4.  Slané so syrom

Potrebujeme:
Cesto:               200 g hladkej múky, 5 dl mlieka, 3 vajcia, 1 ČL vegety, soľ, tuk na vymastenie
Suroviny zmiešame, vymiešame do hladkého cesta a pečieme tenké palacinky.
Plnka:              1 Cottage Cheese (250 g), 1 ČL vegety, 3 strúčiky cesnaku (podľa uváženia), 2 PL pochúťkovej smotany, pažítka, petržlenová vňať, 1 ČL soli
Syr Cottage Cheese zmiešame so smotanou, pridáme cesnak, pažítku a  nadrobno pokrájanú vňať, ochutíme vegetou  a soľou. Palacinky naplníme, zložíme na šatôčky a podávame. Najlepšie sú v teplom stave, takže nie je problém ich ohriať aj v mikrovlnke.

5. Palacinky aj pre chlapov – mäsové

Potrebujeme:
Cesto:               5 dl mlieka, 3 vajcia, 200 g hl. múky, štipka soli, 1 dl oleja
Celé vajcia vyšľaháme, pridáme mlieko, múku, olej a štipku soli. Vymiešame dohladka  a pečieme palacinky. Už nemusíme pridávať olej.
Náplň:              mleté údené varené mäso, múka, vajce, strúhanka  – (na trojobal), olej
Palacinky naplníme mäsom, skrútime a spojíme špáradlom. Obalíme v trojobale a vyprážane na oleji. Najčastejšie podávame s hranolkami alebo opekanými zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Zopár tipov na záver:

  • palacinky bývajú lahodnejšie, ak sa do cesta pridá trocha sýtenej minerálky (závisí od tuhosti cesta).
  • najlepším spôsobom, aby sa v ceste netvorili zbytočne hrudky je liať mlieko do múky, nie opačne.
  • cesto je dobré nechať odležať v chlade.
  • pre náročnejších môžete pridať do cesta nastrúhané jablko, palacinky budú mäkšie a šťavnatejšie.
  • palacinky je dobré robiť skôr tenšie a s malým množstvom oleja, na dobre vyhriatej panvici.
  • pre akrobatov je vhodný spôsob otáčania „prehadzovanie“. Pozor však na nehody, pri tomto treba prax a dobrú panvicu.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 4]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *