Palacinková revolúcia!
Takéto ste ešte nejedli! Vráťte sa do detských čias a objavte chuť palaciniek. Od klasických receptov až po úplne nové a netradičné kombinácie, ktoré urobia z obyčajných palaciniek exotický zážitok.
Palacinka: gastronomický chameleón!
Palacinku si môžete spraviť na tisíc spôsobov! Pre nedostatok miesta a času vám však ponúkame „len“ základných päť! Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek variant, užite si to!
1. Základné cesto aj pre začínajúce kuchárky
Potrebujeme: 2 vajcia, 100 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 2 lyžice oleja, soľ
Múku, mlieko a soľ zmiešame, pridáme vajcia a dohladka vymiešame. Všetko necháme 15 minút odstáť. Následne na panvici s trochou oleja pečieme do zlatista tenké palacinky.
2. Zapekané tvarohové palacinky
Potrebujeme :
Cesto: 75 g hl. múky, 25 g cukru, 3 dl mlieka, 0,5 dl vody, 1 vajce, soľ
Suroviny zmiešame bežným spôsobom a cesto necháme 30 minút odstáť. Potom pečieme tenké palacinky (8 kusov).
Plnka: 2 žĺtky, 50 g masla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g tvarohu, soľ, sneh z bielkov
Vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom a maslom. Pridáme štipku soli a tvaroh. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do zmesi.
Naplníme palacinky a dáme zapiecť na 30 minút. Po vybratí posypeme práškovým cukrom.
3. Ovocné palacinky
Potrebujeme:
Cesto: 100 g hl. múky, 200 ml mlieka, 2 vajcia, soľ
Mlieko zmiešame s múkou, pridáme rozšľahané vajcia a štipku soli. Necháme 20 minút odstáť a potom pečieme tenké palacinky.
Ovocná zmes: 20 g rastlinného tuku, 2 lyž. rumu, 2 PL práškového cukru, sezónne ovocie (nakrájané na malé kúsky)
K rozpustenému tuku pridáme rum a sezónne ovocie, ktoré orestujeme, nakoniec pridáme cukor.
Palacinky potrieme ovocnou zmesou a zavinieme.
4. Slané so syrom
Potrebujeme:
Cesto: 200 g hladkej múky, 5 dl mlieka, 3 vajcia, 1 ČL vegety, soľ, tuk na vymastenie
Suroviny zmiešame, vymiešame do hladkého cesta a pečieme tenké palacinky.
Plnka: 1 Cottage Cheese (250 g), 1 ČL vegety, 3 strúčiky cesnaku (podľa uváženia), 2 PL pochúťkovej smotany, pažítka, petržlenová vňať, 1 ČL soli
Syr Cottage Cheese zmiešame so smotanou, pridáme cesnak, pažítku a nadrobno pokrájanú vňať, ochutíme vegetou a soľou. Palacinky naplníme, zložíme na šatôčky a podávame. Najlepšie sú v teplom stave, takže nie je problém ich ohriať aj v mikrovlnke.
5. Palacinky aj pre chlapov – mäsové
Potrebujeme:
Cesto: 5 dl mlieka, 3 vajcia, 200 g hl. múky, štipka soli, 1 dl oleja
Celé vajcia vyšľaháme, pridáme mlieko, múku, olej a štipku soli. Vymiešame dohladka a pečieme palacinky. Už nemusíme pridávať olej.
Náplň: mleté údené varené mäso, múka, vajce, strúhanka – (na trojobal), olej
Palacinky naplníme mäsom, skrútime a spojíme špáradlom. Obalíme v trojobale a vyprážane na oleji. Najčastejšie podávame s hranolkami alebo opekanými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Zopár tipov na záver:
- palacinky bývajú lahodnejšie, ak sa do cesta pridá trocha sýtenej minerálky (závisí od tuhosti cesta).
- najlepším spôsobom, aby sa v ceste netvorili zbytočne hrudky je liať mlieko do múky, nie opačne.
- cesto je dobré nechať odležať v chlade.
- pre náročnejších môžete pridať do cesta nastrúhané jablko, palacinky budú mäkšie a šťavnatejšie.
- palacinky je dobré robiť skôr tenšie a s malým množstvom oleja, na dobre vyhriatej panvici.
- pre akrobatov je vhodný spôsob otáčania „prehadzovanie“. Pozor však na nehody, pri tomto treba prax a dobrú panvicu.
Fotografia: © BigStockPhoto.com