Ryby, rybky, rybičky…
Ako deti sme ich moc nemuseli. Hoci údenáč či pečený losos nebudú nikdy vyzerať veľmi lákavo, ich mäso je viac ako zdravé! Vedeli ste napríklad, že látky z rybieho mäsa zlepšujú náladu a myslenie, a že ovplyvňujú aj našu krásu?
Jesť ryby sa oplatí!
Rybie mäso je potrebné jesť predovšetkým kvôli omega 3 a omega 6 mastným kyselinám, ktoré sú najlepšou formou ochrany pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho, mäso z rýb obsahuje veľké množstvo vitamínu D a jódu, ktoré sú vhodné predovšetkým pre rast detí a pre zdravý vývin ich kostí. Jód je navyše nevyhnutný pre správnu činnosť a chod mozgu. Aj preto by ste sa mali snažiť, aby bola ryba na vašom tanieri aspoň raz za mesiac!
Losos pečený v alobale
- čas prípravy: 30 minút
- náročnosť receptu: **
- počet porcií: 2
Potrebujete:
- losos
- 2 kolieska citrónu
- soľ
- rozmarín
- maslo
- alobal
Postup:
Rozprestriete si väčší kus alobalu, na ktorý položíte porciu lososa. Ak máte lososa s kožou, tú je potrebné najskôr odstrániť. Lososa posolíte, na vrch uložíte kolieska citrónu, rozmarín a kúsky masla. Rybu zabalíte do alobalu a pečiete pri 200 stupňoch asi 15 minút. Vhodné sú k rybe varené či pečené zemiaky, prípadne aj nejaká zelenina. Výborný môže byť aj cesnakový dressing z kyslej smotany.
Dusená ryba na víne s kečupom
- čas prípravy: do 45 minút
- náročnosť receptu: **
- počet porcií: 2
Potrebujete:
- 600 g rýb (pstruh v celku aj s hlavou a kožou, kapor, šťuka, treska porciovaná bez kože)
- 2 lyžičky masla
- 1 veľká lyžica bieleho vína
- citrónová šťava
- kečup
- soľ
Postup:
Upravenú rybu osolíte a pokvapkáte citrónom. Na panvici roztopíte maslo, vložíte rybu, prikryjete a podusíte asi 5 minút. Potom prilejete víno, lopatkou rybu obrátite a prikryté ďalej dusíte ešte 10 minút. Posypete strúhaným syrom, polejete kečupom a môžete konzumovať. Každá porciu ešte môžete jemne dozdobiť petržlenovou vňaťou a kolieskami citróna. Podávate s opekanými zemiakmi.
Exotické ryby
- čas prípravy: viac ako 45 minút
- náročnosť receptu: **
- počet porcií: 2
Potrebujete:
- 600 g rybieho filé alebo inej morskej ryby
- šťavu z 1 ½ citróna
- 3 mladé cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- nadrobno posekaný koriander
- ½ čajovej lyžičky kari korenia
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Umyté filé pokrájate na tenšie plátky a zalejete marinádou z citrónovej šťavy zmiešanej s cibuľkou (nakrájanou na kolieska), cesnakom, koriandrom, kari korením, soľou a mletým korením. Odložíte asi na 4 hodiny do chladničky. Pred zapečením filé prikryjete plátkami masla. Pred podávaním filé posypete postrúhaným kokosový orechom, obložíte kolieskami rajčín alebo na plátky nakrájaným čerstvým ananásom. Môžete podávať!
Fotografia: © BigStockPhoto.com