Ryby, rybky, rybičky…

Ryby na tanieri

Ako deti sme ich moc nemuseli. Hoci údenáč či pečený losos nebudú nikdy vyzerať veľmi lákavo, ich mäso je viac ako zdravé! Vedeli ste napríklad, že látky z rybieho mäsa zlepšujú náladu a myslenie, a že ovplyvňujú aj našu krásu?

Jesť ryby sa oplatí!

Rybie mäso je potrebné jesť predovšetkým kvôli omega 3 a omega 6 mastným kyselinám, ktoré sú najlepšou formou ochrany pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho, mäso z rýb obsahuje veľké množstvo vitamínu D a jódu, ktoré sú vhodné predovšetkým pre rast detí a pre zdravý vývin ich kostí. Jód je navyše nevyhnutný pre správnu činnosť a chod mozgu. Aj preto by ste sa mali snažiť, aby bola ryba na vašom tanieri aspoň raz za mesiac!

Losos pečený v alobale

  • čas prípravy:                        30 minút
  • náročnosť receptu:              **
  • počet porcií:                         2

Potrebujete:

  • losos
  • 2 kolieska citrónu
  • soľ
  • rozmarín
  • maslo
  • alobal

Postup:

Rozprestriete si väčší kus alobalu, na ktorý položíte porciu lososa. Ak máte lososa s kožou, tú je potrebné najskôr odstrániť. Lososa posolíte, na vrch uložíte kolieska citrónu, rozmarín a kúsky masla. Rybu zabalíte do alobalu a pečiete pri 200 stupňoch asi 15 minút. Vhodné sú k rybe varené či pečené zemiaky, prípadne aj nejaká zelenina. Výborný môže byť aj cesnakový dressing z kyslej smotany.

Dusená ryba na víne s kečupom

  • čas prípravy:                        do 45 minút
  • náročnosť receptu:              **
  • počet porcií:                         2

Potrebujete:

  • 600 g rýb (pstruh v celku aj s hlavou a kožou, kapor, šťuka, treska porciovaná bez kože)
  • 2 lyžičky masla
  • 1 veľká lyžica bieleho vína
  • citrónová šťava
  • kečup
  • soľ

Postup:

Upravenú rybu osolíte a pokvapkáte citrónom. Na panvici roztopíte maslo, vložíte rybu, prikryjete a podusíte asi 5 minút. Potom prilejete víno, lopatkou rybu obrátite a prikryté ďalej dusíte ešte 10 minút. Posypete strúhaným syrom, polejete kečupom a môžete konzumovať. Každá porciu ešte môžete jemne dozdobiť petržlenovou vňaťou a kolieskami citróna. Podávate s opekanými zemiakmi.

Exotické ryby

  • čas prípravy:                        viac ako 45 minút
  • náročnosť receptu:            **
  • počet porcií:                         2

Potrebujete:

  • 600 g rybieho filé alebo inej morskej ryby
  • šťavu z 1 ½ citróna
  • 3 mladé cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nadrobno posekaný koriander
  • ½ čajovej lyžičky kari korenia
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Umyté filé pokrájate na tenšie plátky a zalejete marinádou z citrónovej šťavy zmiešanej s cibuľkou (nakrájanou na kolieska), cesnakom, koriandrom, kari korením, soľou a mletým korením. Odložíte asi na 4 hodiny do chladničky. Pred zapečením filé prikryjete plátkami masla. Pred podávaním filé posypete postrúhaným kokosový orechom, obložíte kolieskami rajčín alebo na plátky nakrájaným čerstvým ananásom. Môžete podávať!

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *