Stravujme sa v gréckom štýle!

Grécky zeleninový šalát

Zostali vám na vašu dovolenku v Grécku už len spomienky a zopár vyblednutých fotografií? Čo takto si príjemne strávené chvíle pripomenúť tamojšou kuchyňou? Okrem sentimentálneho spomínania, urobíte aj čosi prospešné pre svoje zdravie!

Typicky grécka pestrosť!

Grécko, to nie sú len krásne pláže a pútavá história. Je to v neposlednom rade aj zdravá a pestrá grécka kuchyňa, ktorá láka čoraz viac jazýčkov. Grécke kulinárske umenie je staré už viac ako štyritisíc rokov a jedlá sa pripravujú vždy z čerstvých ingrediencií, používa sa množstvo byliniek a zeleniny. Na dochutenie sa používa takmer vždy grécky olivový olej, ktorý má blahodarné účinky na zdravie. K celkovej pohode prispieva aj štýl, akým Gréci jedia – jedlo si vychutnávajú, konzumujú ho pomaly a medzi jednotlivými sústami si pochutnávajú na dobrom vínku. Ak si chcete navodiť grécku atmosféru, čo takto vyskúšať nejaký z ponúkaných receptov?

Grécky gazdovský šalát

  • čas prípravy:                        do 30 minút
  • náročnosť receptu:              **
  • počet porcií:                         4

Potrebujete:

  • 1 šalátová uhorka
  • 2 – 3 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 feferónky
  • 1 zelená paprika
  • čierne olivy
  • bryndza
  • olivový olej
  • ocot
  • zelená petržlenová vňať alebo sušený majorán
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Zeleninu očistite, zbavte jadier a nakrájajte na hrubšie kúsky, prúžky, kolieska a kocky – podľa toho ako vám to najviac vyhovuje. Takto nakrájanú zeleninu dajte do hlbšej misy, zalejte zmesou oleja a octu, ktorú ste osolili a okorenili mletým čiernym korením. Potom zeleninu posypte jemnými vločkami bryndze, ozdobte čiernymi olivami a nakoniec posypte nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, prípadne aj sušeným majoránom. Môžete podávať a konzumovať!

Grécky šalát s pomarančom

  • čas prípravy:                        do 15 minút
  • náročnosť receptu:              **
  • počet porcií:                         2

Potrebujete:

  • 1 hlávkový šalát
  • 2 pomaranče
  • 8 olív
  • 1 menšia cibuľa
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • korenie
  • soľ

Postup:

Šalát rozoberte na jednotlivé listy, dobre poumývajte, nechajte odkvapkať a potom list po liste roztrhajte na menšie kúsky. Takto natrhaný šalát rozložte na taniriky, naň položte na kúsky pokrájané dieliky pomaranča, na tenké kolieska nakrájanú cibuľu a plátky olív. Zálievkou pripravenou z oleja, citrónovej šťavy, korenia a soli prelejte jednotlivé porcie šalátu. Môžete ihneď podávať.

Grécky šalát s diétnou salámou

  • Čas prípravy:                       viac ako 45 minút
  • Náročnosť receptu:             **
  • Počet porcií:                         4

Potrebujete:

  • 300 g diétnej salámy
  • 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • 1 lyžičku octu
  • 3 lyžičky kečupu
  • 1 konzerva kukurice
  • 2 uvarené vajíčka
  • 3 lyžičky oleja
  • 3 – 4 uhorky
  • 2 menšie cibule
  • 250 ml tatárskej omáčky

Postup:

Príprava gréckeho šalátu s diétnou salámou je veľmi jednoduchý. Poumývame a očistíme uhorky a cibuľu. Nakrájame ich na menšie kocky. Salámu a vajíčka si tiež nakrájame na menšie kúsky, pridáme uhorky, cibuľu a kukuricu. Zmes ochutíme dressingom z worcesterskej omáčky, octu, kečupu a oleja. Zahustíme tatárskou omáčkou, ktorej je možné dať podľa vlastnej chuti a potreby.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *