Recepty bez lepku, ale s mäsom

Bezlepková diéta neznamená život bez mäsa! Vyskúšajte niekoľko receptov a pochutnajte si na mäsových dobrotách. Celiatik predsa nemusí byť vegetariánom.

Celiatici, doprajte si!

Skutočnosť, že patríte k celiatikom ešte neznamená, že si musíte automaticky odopierať dobré jedlo! Aby nezostalo len pri rečiach, ponúkame vám niekoľko receptov na chutné a zdravé pokrmy… bez lepku samozrejme!

Kuracie mäso s patizónom

Potrebujeme: 1 patizón, 700 g kuracieho mäsa, 2 cibule, olivový olej, korenie (grilovacie, gyros), drvená rasca, mletá červená paprika a soľ

Ako na to?
Umyté a očistené mäso nakrájame na rezance, polejeme olivovým olejom, okoreníme a necháme odstáť. Patizón si očistíme a pokrájame na menšie kocky. Na panvici opražíme cibuľu pokrájanú na rezance, pridáme mäso a restujeme. Po chvíli (cca 5 min) pridáme patizón a dusíme asi pol hodinu, kým mäso nezmäkne. Nemusíme ho podlievať vodou. Na záver ho dochutíme a podávame so zemiakmi, zeleninou alebo šalátom. 4 porcie tejto mäsovej dobroty máte hotové za menej ako hodinu.

Milánsky rezeň

Potrebujeme: 4 plátky bravčového stehna, 4 vajcia, 100 g anglickej slaniny, 200 g tvrdého syra, grilovacie korenie, olej, voda, čierne korenie a soľ

Ako na to?
Naklepeme mäso a posypeme grilovacím korením. Na oleji ho sprudka osmažíme na oboch stranách. Podlejeme troškou vody a dusíme domäkka. Anglickú slaninu nakrájame na drobno a dáme na panvicu. Ak je opražená, pridáme osolené a okorenené vajcia. Udusené mäso uložíme na tanier, prekryjeme smaženými vajíčkami a posypeme strúhaným syrom. Podávame s hranolkami.

Kuracie rezne s nivou

Potrebujeme: 4 kuracie rezne, 4 plátky šunky, 150 g nivy, 4 plátky eidamu, olej

Ako na to?
Rezne vložíme do mikroténového sáčku, naklepeme a nakoniec jemne osolíme, okoreníme a opečieme na oleji. Vyberieme na tanier, na rezeň uložíme plátok šunky, posypeme nivou, zakryjeme plátkom eidamu a dáme zapiecť (buď do rúry alebo do mikrovlnky).

Pečené mleté placky z mäsa

Potrebujeme: mleté mäso, 3-4 vajcia, 2 lyžice pohánkovej múky, 2 lyžice namočených pohánkových krúp, mlieko, soľ, biele korenie, červená paprika, solčanka

Ako na to?
Z prísad vytvoríme mäsovú zmes, z ktorej vytvárame placky, potrieme vajcom, uložíme na papier na pečenie a vložíme do rúry.

Plnené papriky

Potrebujeme: 5 ks papriky, 400 g mletého mäsa, 2 väčšie cibule, maslo, 1 bezlepkový rožok, 1 vajce, 2 rajčinové pretlaky, ostrý kečup, soľ, korenie, majoránka, 1 bobkový list, 5 ks celého korenia, cukor

Ako na to?
Nakrájanú cibuľu orestujeme na masle. Mleté mäso zmiešame s polovicou cibule, namočeným rožkom, vajcom, soľou, korením, majoránkou a všetko zmiešame a spracujeme. Papriky umyjeme, vyčistíme a naplníme mäsovou zmesou. Ak nám ostane trocha zmesi urobíme mäsové guličky. Naplnené papriky a guličky naukladáme na zvyšnú polovicu cibule, pridáme bobový list, celé korenie a nové korenie, podlejeme, prikryjeme a dáme piecť do rúry. V prípade potreby papriky podlievame alebo otáčame. Ak sú hotové vyberieme ich, takisto aj celé korenie, do výpeku pridáme vodu, pretlak, zápražku (z bezlepkovej múky) a všetko rozmixujeme. Povaríme, pridáme kečup a cukor. Vrátime späť papriky aj guličky a podávame s žemľovou knedľou, ryžou alebo cestovinami.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 3 Priemer: 4]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *