Jedzte ryžu!

Tanier ryže na drevenom stole

Hovorí sa, že v každom zrnku ryže sa skrýva kúsok zdravia. Ak nie ste práve milovníčkou ryže, povieme vám, prečo by ste sa ňou radšej mala stať! Okrem toho vám ponúkneme aj zopár jednoduchých a rýchlych receptov, ktoré vám isto zachutia!

Prečo jesť ryžu?

Ryža je lacná potravina, na ktorej prípravu vám stačí zopár minút. Pravidelná konzumácia ryže vám pomôže pri udržiavaní štíhlej línie – na 100 gramov uvarenej ryže pripadá len 100 kalórií a 0,5 gramov tuku! Ak budete konzumovať dlhozrnnú ryžu, získate dostatočné množstvo bielkovín a dôležitých aminokyselín. Uhľohydráty, ktoré sú v ryži obsiahnuté zásobujú svaly, mozog a nervové bunky energiou, čím robí človeka silnejším a múdrejším. Na spaľovanie kalórií a získavanie energie z uhľohydrátov, bielkovín a tuku je nevyhnutný vitamín B, ktorý ryže tiež obsahuje a jej konzumáciou tak podporujete látkovú výmenu. Ryža tiež chráni črevnú flóru, prečisťuje organizmus a znižuje krvný tlak, čím celkovo priaznivo vplýva na omladzovanie organizmu. Tiež potláča zvýšenú chuť do jedla a napína väzivo, čím zamedzuje prekysleniu buniek a ukladaniu tuku v problémových partiách. Tak ako, presvedčili sme vás? Ak sa neviete stále rozhodnúť, či dať ryži šancu, vyskúšajte najskôr zopár chutných receptov!

Dusená ryža s mandľami

  • čas prípravy:                        do 30 minút
  • náročnosť receptu:               **
  • počet porcií:                         2

Potrebujete:

  • 120 g podlhovastej ryže
  • 1 PL narezaných mandlí
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 PL hrášku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • 1 PL nasekanej pažitky
  • soľ
  • korenie

Postup:

Na hlbšiu panvicu si dáte olivový olej, zohrejete ho a na pekne rozpálenom oleji opražíte suchú ryžu až kým nebude pekne sklovitá. K takejto ryži pridáte narezanú papriku, hrášok a ešte chvíľu popražíte. Zalejete horúcim zeleninovým vývarom z kocky tak, aby bol pomer medzi ryžou a vodou 1:3. Ryžu varíte odkrytú za občasného miešania na miernom ohni takmer do mäkka. Pridáte narezané mandle, petržlenovú vňať a pažítku. Nakoniec ryžu ešte na 10 minút prikryjete.

Ryža na ázijský spôsob

  • čas prípravy:                        do 30 minút
  • náročnosť receptu:               *
  • počet porcií:                         2

Potrebujete:

  • 120 g ryže natural
  • 2 vajcia
  • 40 g hrášku
  • sójovú omáčku
  • 1 PL tekvicového oleja

Postup:

Ryžu uvaríte vo vode podľa odporúčaného návodu. Na panvici zohrejete olej a pridáte hrášok, ktorý chvíľku podusíte. Potom pridáte uvarenú a scedenú ryžu a vajíčka. ochutíte sójovou omáčkou a jemne opražíte. Podávať môžete s akoukoľvek zeleninou či šalátom.

Vyprážaná zeleninová ryža

  • čas prípravy:                        do 45 minút
  • náročnosť receptu:               ***
  • počet porcií:                         2 – 3

Potrebujete:

  • 16 ks ryžového papiera
  • ryža
  • zeleninový vývar
  • olej
  • 200 g miešanej zeleniny
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • mleté biele korenie
  • nasekané bylinky
  • soľ

Postup:

Ryžu uvaríte v zeleninovom vývare a necháte vychladnúť. Zeleninu sparte a pokrájajte na menšie kúsky. Bylinky nadrobno posekajte a spolu s nakrájanou zeleninou pridajte do vychladnutej ryže. Pridajte aj nastrúhaný syr. Zmes posoľte, okoreňte mletým bielym korením a poriadne premiešajte. Jednotlivé kúsky ryžového papiera namočte do teplej vody, aby zmäkli. Dva zmäknuté ryžové papiere dajte na seba. Do stredu papiera dajte pripravenú plnku a zviňte do rolky. Naplnené rolky vypražte na panvici na horúcom oleji z oboch strán. Môžete podávať a konzumovať!

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *