Recept na hummus a arabský chlieb
Recept na hummus, typický arabský dip alebo ako sa u nás hovorí nátierka. Hummus je jedlo, ktoré má za sebou dlhú históriu a svoje postavenie si udržalo v arabských krajinách až dodnes. Okrem toho Hummus obsahuje železo, vitamín C, B6 a veľa proteínov.
Hummus
Suroviny: 400g cíceru, 8PL pasta Tahini, 1 citrón, ½ PL soľ, 1 PL cesnak v olivovom oleji, olivový olej, na dozdobenie: petržlenová vňať, rajčiny, olivy, paprika, jednoducho, čokoľvek, čo vám chutí.
Deň dopredu si pripravte cícer, ktorý si namočíte do vody. Na druhý deň takýto odstáty cícer uvarte do mäkka, osoľte a dajte do mixéra aj spolu s trochou vývaru, v ktorom ste varili cícer a pridajte 1 vyžmýkaný citrón. Potom pridajte pastu tahini, 8 polievkových lyžíc alebo podľa chuti. Mixujeme do hladka. Pridáme cesnak roztlačený v olivovom oleji, takúto zmes ešte poriadne rozmixujeme ručným mixérom, aby vznikla hladká kaša.
K humusu sa tradične jedáva arabský chlieb a keď už ste v „kuchárskom švungu“, tak si môžete upiecť aj ten, je to jednoduché.
Arabský chlieb pita
Suroviny: ½ kg hladkej múky, 300 ml vody, 1PL cukru, 10g droždia
Do misky si pripravte múku, cukor, droždie a vodu. Cesto rukami vypracujte, vytvarujte ho do bochníka a nechajte kysnúť pod vlhkou utierkou 10 minút. Po vykysnutí rozdeľte bochník na 5 menších častí. Tieto bochníky zakryte čistým plátom a znova nechajte 10 minút kysnúť. Potom bochníky rozvaľkajte na priemer cca 20 cm, opäť zakryte plátom, pokropte vodou a nechajte ešte 5 minút podkysnúť.
Medzičasom nechajte vyhriať rúru na 250 ° C, vložte do nej plech, ale naopak – dnom nadol. Nakysnuté chlebíky pokladajte na horúce plechy! Podľa potreby chleby otáčajte, aby sa pekne nafúkli.
Fotografia: © BigStockPhoto.com