Keď doma rozvoniavajú medovníky

Medovník na tanieri

Upiecť mäkké, chutné a voňavé medovníky, to je želanie každej ženy, ktorá sa chystá na vianočné pečenie. Receptov na pečenie medovníkov je dostatok, vyskúšajte jeden a možno budete musieť piecť aj dvakrát.

Mäkké medovníčky

600 g hladkej muky, 300 g práškového cukru, 200 g medu, 150 g masla, 3 vajcia,  2 čaj. lyž. sódy bikarbóny, 1 ks perníkové korenie
Všetko spolu zmiešajte, vložte do mikroténového vrecka a dajte do chladničky na 24 hodín. Plech si potrite Cerou, vykrajujte 3-4 cm medovníčky, pečte vo vyhriatej rúre na 180°C a po upečení potrite medovníky rozšľahaným vajíčkom.

Voňavé a nadýchané

2,5 kg hladkej múky, 1 kg medu, 55 dkg cukru (alebo 1 kg cukru, 1/2 kg medu), 6 žĺtkov, 1/2 litra vody, strúhaná citrónová kôra, 1 dkg škorice v prášku, 1 dkg drvených hrebíčkov, 4 dkg salajky

1. deň – uvarte med, keď vrie, odstavte, nechajte vychladnúť (musí byť však vrelý), primiešajme toľko múky, koľko med príjme a miešajte. Medové cesto nechajme do druhého dňa stáť.

2. deň – dajte upáliť 5 dkg cukru a podlejte 1 dcl vody. Popri tom vymiešame 1/2 kg cukru so žĺtkami do spenenia, potom pridajte utlčené koreniny, salajku, citrónovú kôru, vychladnutú pálenú cukrovú vodu a 4 dcl čistej vody. Zľahka všetko pomiešajte, pridajte  toľko múky, aby sa ľahko vaľkalo. Pridajte medové cesto a vypracujte ho, ak by redlo pridajte múku.

Medovník deň dopredu

1 kg hladkej múky, 4 vajcia, 1/2 palmarínu, 38 dkg medu , 30 dkg práškového cukru, 2 čaj. lyž. sódy bikarbóny, perníkové korenie, 1 čaj. lyž. škorice
Všetko spolu zmiešajte. Nechajte deň stáť a až na druhý deň vyvaľkajte, povykrajujte, potrite rozšľahaným vajíčkom  a upečte.

Rýchle medovníky

50dg hladkej muky, 12dg medu,  2vajcia, ½ čaj. lyž. škorice, citrónová kôra, 19 dkg práškového cukru, 12,5dg tuku – Hera, 1ks perníkové korenie, 1 čaj. lyž.  sódy bikarbóny
Spracujte si cesto, nechajte 1 hodinu odstáť v chlade, potom rozvaľkajte, povykrajujte, potrite vajíčkom a pečte.

Medovníky ako od babičky

750 g hl. múky t-650, 240 g tmavého medu, 300g pr. cukru, 1 ks van. cukor,  180 g. tuku/palmarin, 1 čaj. lyž. sódy bikarbóny, 3 vajcia,  2 čaj. lyž.  škorice, 2 čaj. lyž. mletých klinčekov (alebo 1 pol. lyž. perníkového korenia), 1 bal. pr. do pečiva /perníkový/
Med, práškový cukor, vanilkový  cukor, tuk a sódu bikarbónu nechajte v hrnci za stáleho miešania zovrieť. Nasypte tam 750 g hladkej múky a rozmiešajte ešte kým je to horúce. Po 10 minút pridajte 3 vajcia a perníkové koreniny so škoricou a práškom do pečiva. Dobre vymiešajte. Cesto dajte do potravinovej  fólie a nechajte stáť do druhého dňa. Pred pečením ho vyberte z chladu a nechajte 3 hodiny stáť, aby malo izbovú teplotu. Potom do cesta zapracujte ešte 70g – 100g hladkej múky a vykrajujte tvary. Pečte pri 200 stupňoch asi 5 -7 min.

Chutné, korenisté medovníky

1 kg hladkej muky, 8 pol. lyž. medu, 6 vajec, 1 čaj. lyž. sódy bikarbóny, koreniny: škorica mletá, hrebíčky, aníz, fenikel, čierne a voňavé korenie, citrónová kôra
6 vajec, med, cukor, koreniny a sódu bikarbónu spolu vyšľahajte. Do vyšľahanej zmesi pridajte asi 1/2 kg. Cesto dobre vypracujte so zvyšnými prísadami na doske. Nechajte v chlade odstáť aspoň 1 – 2 hodiny.  Cesto rozvaľkajte, vykrajujte pomocou vykrajovačiek. Pečte pri 200 stupňov niekoľko minút. Pečte vo vopred v dobre vyhriatej rúre.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 4 Priemer: 2.8]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *