Zdravie je krásne: Zázračné ovocie II.
Pretože zdravie je krásne a ovocie plné zdraviu prospešných látok, nenechajte sa ponúkať dvakrát. Bojíte sa, že priberiete z cukru v ovocí? Nemusíte ho jesť predsa na kvantá. Ovocie je základom zdravej výživy.
Karambola
Je šťavnaté, osviežujúce ovocie s ľahko kyselkavou dužinou s vôňou jasmínu, ktorá výborne zaháňa smäd. Plod je zrelý, keď začínajú hrany ľahko hnednúť. Má veľa vitamínu C, vápnika, železa a fosforu. Je sa priamo aj so šupkou a zrniečkami. Výborne zvýrazní chuť rôznych jedál, predovšetkým šalátov. Plátky hviezdice zdobia nápoje, sladké aj slané pokrmy.
Liči
O liči sa traduje, že lieči kašeľ a má liečivé účinky aj na žalúdočné vredy, nádory a zväčšené žľazy. Kôstkam sa pripisujú analgetické účinky. Čaj zo šupiek sa užíva proti a v Indii aj proti neuralgickým bolestiam. S výluhmi z kôry, koreňov a kvetov prebiehajú v súčasnej dobe v USA laboratórne pokusy. Majú byt využité pri liečení niektorých rakovinových nádorov.
Egreše
Egreš má veľký liečivý a biologický potenciál. Obsahuje podobné zložky ako ríbezle, ale ich pomer je odlišný. Majú vyšší obsah cukrov a kyseliny citrónovej a menší obsah vitamínu C a vysoký obsah pektínu, slizu a ostatnej vlákniny. V surovom stave je výborný pri poruchách tráviaceho systému. látky podobné látkam v ríbezliach aj keď ich pomer je odlišný. Vyšší obsah cukrov a kyseliny citrónovej, menší obsah vitamínu C a vysoký obsah pektínu, slizu a ostatnej vlákniny je pre egreš charakteristický. Egreš je v surovom stave výborný na poruchy trávenia, prečistenie čreva a obličiek a na podporu krvotvorby.
Čerešne
Sú plné účinných látok, ktoré pôsobia pozitívne na tráviaci trakt, pečeň, pankreas, celkovú látkovú výmenu. Je to napríklad ovocný cukor – fruktóza (12%), ovocné kyseliny, vitamín C, farbivá a aromatické zlúčeniny. Ich účinok je taký silný, že dokáže vyrovnať rezervy v stravovaní. To platí ak jeme v čase zberu aspoň 1 kg čerešní denne. Veľký obsah vody, organických kyselín a malý obsah minerálov pomáha prečisťovať črevo a krv.
Ríbezle
Sú čiastočne príbuzné s egrešmi, ktoré sú vcelku mladým ovocím. Dnes existuje niekoľko stoviek odrôd čiernych, červených a bielych ríbezlí. Najviac vitamínov obsahuje ríbezľa čierna, ktorá pochádza zo severných oblastí Sibíra a Ruska.
Fotografia: © BigStockPhoto.com